Μέχρι τέλος του Μάρτη αναμένεται το Υπουργείο Εσωτερικών να πιστώσει το λογαριασμό του δήμου Λέσβου για τα χρήματα που δικαιούνται οι 130 οικογένειες σεισμόπληκτων, για την αποκατάσταση των οικοσκευών που υπέστησαν ζημιές λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 σύμφωνα με τον συντονιστή για τα θέματα του σεισμού Βασίλη Τεντόμα.
Η ΓΓ Πρόνοιας του Υπουργείου εργασίας είχε καθυστερήσει αδικαιολόγητα τη διαδικασία και χάθηκε πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να μην εκταμιευθούν χρήματα πριν το τέλος του 2017. Από την 1η -1ου άλλαξε ο τρόπος καταβολής του βοηθήματος αυτού για τις οικοσκευές και την ευθύνη ανάλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και «τρέχει» την εκταμίευση του ποσού των 332.000 ευρώ στο δήμο Λέσβου ο οποίος χρειάζεται περί τον 1,5 μήνα μέχρι να ολοκληρώσει και εκείνος τις διαδικασίες που του αναλογούν.
Το θέμα είχε τεθεί και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου η αρμόδια αντιδήμαρχος είχε ενημερώσει ότι θα ζητήσει εκ νέου ενημέρωση για την κατάσταση από το αρμόδιο υπουργείο.
Καθυστέρηση παρατηρείται και στην εκταμίευση των χρημάτων που οι σεισμόπληκτοι δικαιούνται και για την επιδότηση ενοικίου. Όπως είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος των σεισμόπληκτων της Βρίσας Νίκος Γκουγκούλιος από τις 198 περιπτώσεις για επιδότηση ενοικίου που εγκρίθηκαν , έχουν πιστωθεί για το πρώτο τρίμηνο οι 96. Για τις υπόλοιπες αιτήσεις, μήνες μετά οι δικαιούχοι περιμένουν την πίστωση των λογαριασμών και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα αφού οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που νοίκιασαν οι σεισμόπληκτοι απαιτούν τα χρήματά τους.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τεντόμας μιλώντας στο σταθμό μας, τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα όμως οι υπάλληλοι της ΔΑΕΦΚ που διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις αυτές είναι οι ίδιοι που εργάζονται σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν φυσικές καταστροφή στη χώρα. Επιπλέον επιβαρύνονται με ελέγχους που πολλές φορές δεν είναι αναγκαίοι αλλά από τη στιγμή που υποβάλλονται οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν. Το πρόβλημα αυτό είχε επισημανθεί από πολύ νωρίς στο αρμόδιο Υπουργείο και έχει ζητηθεί να ενισχυθεί με επιπλέον υπαλλήλους σε αυτή την υπηρεσία , δεν έχουν όμως εισακουσθεί τα αιτήματα.
Πάντως όσον αφορά την επιδότηση ενοικίου τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να πιστώνονται λογαριασμοί δικαιούχων.
Συνάντηση στα Βατερα
Χθες για τα συνολικά ζητήματα που απασχολούν την πολύπαθη Βρίσα, συνάντηση με τον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό και τον συντονιστή για θέματα σεισμού Βασίλη Τεντόμα προκάλεσε ο σύλλογος σεισμοπαθών και το τοπικό συμβούλιο. Στη συνάντηση που έγινε στα Βατερά συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός. Μέγα πρόβλημα που αναδείχθηκε, είναι η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων για τα 256 κόκκινα κτίρια της Βρίσας που πρέπει να κατεδαφιστούν και οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν πού να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους, αλλά και για τα 300 κίτρινα σπίτια που και για κάποια από αυτά θα χρειαστεί αποθηκευτικός χώρος. Ειδικά για τα κόκκινα σπίτια σε 30 μέρες από την εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει να έχει γίνει η κατεδάφιση και η έλλειψη χώρου καθυστερεί τη διαδικασία. 60 οικογένειες μέχρι στιγμής έχουν πάρει χώρο στα 20 κοντέινερ που παραχώρησε μετά από αίτημα της τοπικής κοινότητας, η περιφέρεια . Αποφασίστηκε ο δήμαρχος Λέσβου με επιστολή του στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να ζητήσει από κάθε δήμο της χώρας να του παραχωρήσει ένα κοντέινερ τα οποία όταν δε χρειάζονται πια θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για ανάλογους σκοπούς σε άλλον δήμο που θα έχει ανάγκη.
Για τις επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις που δεν δικαιούνται τελικά αποζημίωσης από τον ισχύοντα νόμο, συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού ξεκίνησεη τοπική κοινότητα της Βρίσας και ο σύλλογος σεισμοπαθών για να βρεθεί μια λύση να μπορέσουν να βοηθηθούν .
Και αμίαντος στο χωριό
Ένα σοβαρό θέμα που προέκυψε είναι η παρουσία αμιάντου στα κατεδαφισμένα κτιρια του χωριού και η επικινδυνότητα που απορρέει καθώς πολλά από τα σπίτια χρησιμοποιούσαν φύλλα ελενίτ για την κατασκευή τους ή για σκεπές. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός αναγνώρισε την επικινδυνότητα της κατάστασης και με τον εργολάβο που ανέλαβε τη διαχείριση μπαζών θα δρομολογήσουν την απομάκρυνση αυτών των υλικών. Επιπλέον ο κύριος Κατσαρός ενημέρωσε ότι έχει εγκριθεί εργολαβία 90.000 ευρώ για την επισκευή του δρόμου που ανεβαίνει προς το σχολείο.
Επιστολή Βρισαγωτών της Αθήνας στο δήμαρχο Λέσβου:
«Κύριε Δήμαρχε,
Σε συνέχεια της επιστολής μας της 12ης Σεπτεμβρίου 2017, σας παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε εάν έχουν γίνει από την πλευρά σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής από την Πολιτεία , όπως ορίζεται από το ΦΕΚ 2524/25 -06 2017, για τα δημόσια κτήρια της Βρίσας, τα οποία έπαθαν καταστροφές από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017. (Λέσχη, Κοινοτικό Γραφείο κ.α)
Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι, στο πλαίσιο των έργων που θα γίνουν για τα δημόσια κτήρια, θα χρειαστεί και ανάπλαση, διαπλάτυνση και διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Βρίσας. Μετά την κατεδάφιση της Δημοτικής Αγροτολέσχης και των WC, μπορεί να αξιοποιηθεί και το δημοτικό οικόπεδο το οποίο εφάπτεται του κτιρίου της Αγροτολέσχης. Έτσι, θα δοθεί χώρος στα καφενεία για να αναπτυχθούν στο βάθος και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους έχοντας μεγαλύτερο χώρο και η πλατεία θα γίνει πιο λειτουργική και ευρύχωρη. Η υπάρχουσα πριν τον σεισμό ήταν πολύ περιορισμένη και ουσιαστικά επεκτεινόταν στους δρόμους που τη διέσχιζαν, γεγονός που δημιουργούσε πολλά προβλήματα. Η πλατεία έχει ήδη έναν πλάτανο και θα ήταν καλό να φυτευτεί και ένας δεύτερος στο βάθος.
Σας παρακαλούμε για την τοπογραφική αποτύπωση της προτεινόμενης περιοχής όπως και της ευρύτερης περιοχής πέριξ της πλατείας. Η παρέμβαση αυτή θεωρούμε ότι, εκτός από την άμεση πρακτική της αξία, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναθέρμανση της ζωής στο χωριό. Ο «Πλάτανος», όπως ονομαζόταν η πλατεία, ήταν βασικός πυρήνας της κοινωνικής ζωής της Βρίσας και η βελτίωσή της θα έχει ευρύτερης θετικές συνέπειες για όλους.»