My Vrissa
  • Βρίσα Λέσβου, ΕΛΛΑΔΑ
  • +(30) 22510 24074
  • Δευ-Παρ:  9:00πμ-2:00μμ   Σαβ-Κυρ: καλέστε στο κιν: 6977310795

ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΣΤΗ ΒΡΙΣΑ ΛΕΣΒΟΥ

Όπως γνωρίζετε ο ιδιοκτήτης κάθε σεισμόπληκτου κτηρίου έχει δικαίωμα από την κείμενη νομοθεσία να προβεί σε ένσταση σχετικά με τις αποφάσεις της Δ.Α.Ε.Ε.Δ.Κ. Για τον Ιερό Ναό του Αγίου Κων/νου αρμόδιος είναι ο Ιερέας, ο οποίος διακατεχόμενος από έντονα συναισθήματα και διαπιστώνοντας ότι το εσωτερικό του κτηρίου, υποστυλώματα επικάλυψη και τρούλος είναι ανέγγιχτα από το σεισμό, απευθύνθηκε σε ειδικούς ζητώντας μια δεύτερη άποψη, σχετικά με τη διάσωση του Ναού. Επειδή υπήρξαν θετικές απόψεις, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένσταση κατά του  Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) της Δ.Α.Ε.Ε.Δ.Κ.

Υπενθυμίζεται ότι ένσταση κατά του Π.Α.Ε.Ε.Κ. δύναται να υποβληθεί κατά των επιμέρους στοιχείων και χαρακτηριστικών (π.χ. διαστάσεις, χρήση κλπ) του πρωτοκόλλου αυτοψίας, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία παραλαβής του, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η ημερομηνία παραλαβής του Π.Α.Ε.Ε.Κ. από την Μητρόπολη είναι 6-6-2018, οπότε η ένσταση έχει δικαίωμα να υποβληθεί έως τις 5-9-2018.

Κατά την περιγραφή του Ναού στο Π.Α.Ε.Ε.Κ.  αναφέρεται ότι η επικάλυψη του είναι κεραμοσκεπή, άποψη καταφανώς εσφαλμένη, αφού πρόκειται για επικλινή πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, εδραζόμενη επί οκτώ υποστυλωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα και επί περιμετρικής φέρουσας πέτρινης τοιχοποιίας. Επί της πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος εδράζεται ο τρούλος του Ναού από το ίδιο με την πλάκα υλικό. Τα παραπάνω ως επί το πλείστον φέρουν ελάχιστες ρωγμές.

Η παραπάνω εσφαλμένη διαπίστωση του υλικού, (προφανώς παρασύρθηκαν από την  διακοσμητική σειρά κεραμιδιών στο τέλειωμα της στέγης), οδήγησε και σε εσφαλμένη απόφαση, αφού βασίστηκε σε λάθος δεδομένα.

Επειδή τυπικά δεν είναι δυνατή η ανατροπή του Π.Α.Ε.Ε.Κ. ο ιερέας ζήτησε την συμπαράσταση των κατοίκων, εκφράζοντας την επιθυμία τους για την διατήρηση του Ναού, εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί της δυνατότητας επισκευής του, που σ’ αυτό συναινούν και καθηγητές Πολυτεχνικών Σχολών. Ακόμη πολλοί επισκέπτες, παραθεριστές σχετικοί  έχουν εκφραστεί υπέρ της διατήρησης.

Μαζί λοιπόν με την ένσταση θα κατατεθεί πλήρης τεχνική περιγραφή, εμπλουτισμένη με φωτογραφική αποτύπωση, η οποία θα έχει συνταχθεί από ειδικούς, συνημμένα δε, θα την συνοδέψουν και οι υπογραφές της θέλησης των κατοίκων για διάσωση.

Καλό λοιπόν θα είναι να σταματήσουν οι διαξιφισμοί και να επικρατήσει καλόπιστα ο κοινός νους, να γίνουν δε προσπάθειες να διασωθεί ο Ναός, του

οποίου η ύπαρξη, πέραν από την θρησκευτική του βαρύτητα και αξία, είναι συνυφασμένη με την πολιτιστική ζωή, τα βιώματα και τις συναισθηματικές μνήμες των κατοίκων, το παρελθόν, δηλαδή είναι η ψυχή του χωριού, αποτελεί δε Νεώτερο Μνημείο Μνήμης.

Σε καμία περίπτωση δεν δύναται να αντιμετωπισθεί ως κερδοφόρα επένδυση και επίσης σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται λόγος κατεδάφισης του οικοδομήματος και ανακατασκευής του, εφόσον δύναται να διασωθεί.

Υπογραφή για διάσωση σημαίνει την επιθυμία, το είθε, για διάσωση του Ναού, εφόσον προκύπτει η στατική επάρκεια του, μετά από μελέτη.

Οι Ναοί αναστυλώνονται, δεν κατεδαφίζονται!!!

Βοηθησε και εσυ να σωθει ο Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντινου Βρισας

  1. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο,
  2. γράψε το email σου και το ονοματεπώνυμο σου
  3. «τσέκαρε» την επιλογή «Θέλω να σωθεί» και την πολιτική απορρήτου

Κάνε κλίκ εδώ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScB1aWCo47PIkMqnMcnB-is-VJkJaG0IJj495tewOxjbFxESg

 

 

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας

Για την διάσωση του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ.Ελένης

στη σεισμόπληκτη Βρίσα.