Σκοπός του Συλλόγου είναι:
1) Να διαχειρίζεται προς όφελος των σεισμοπαθών τα χρηματικά ποσά που θα κατατίθενται σε λογαριασμό του Συλλόγου που θα ανοιχθεί και τα οποία ποσά θα προέρχονται από δωρεές, χορηγίες, κρατικές ενισχύσεις ή ενισχύσεις προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αναζητεί εν γένει πόρους που καταβάλλονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ή στον Δήμο Λέσβου, ως θεσμικούς φορείς με σκοπό την αποκατάσταση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 και την ανακούφιση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, να επιδιώκει και να μεριμνά για την καταβολή των πόρων αυτών στην τοπική κοινότητα Βρίσας κατ’ αναλογία της βαρύτητας των επιπτώσεων του σεισμού.
2) Να αναζητεί πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο ανασυγκρότησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λ.π.), να αναζητεί και να μετέχει (εφόσον του επιτρέπει η νομική του υπόσταση) σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με αποκατάσταση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών ή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ή εφόσον δεν μπορεί ο ίδιος (σύλλογος) να συνεργάζεται με κρατικούς και τοπικούς φορείς σε επίπεδο υποδείξεως προγραμμάτων αναλήψεως πρωτοβουλιών, επίβλεψης για την πορεία υλοποίησής τους.
3) Να μεριμνά για την προστασία και την επαγγελματική απασχόληση του πληθυσμού, διεκδικώντας παντός είδους βοηθήματα, ενισχύσεις, δανειοδοτήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στην οικισμό της Βρίσας και των Βατερών, να αναζητεί και να ενημερώνει για προγράμματα εγχώρια και ευρωπαϊκά που έχουν σχέση με απασχόληση εν γένει ή επιχειρηματική δραστηριότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη στον οικισμό της Βρίσας και των Βατερών.
4) Να παρεμβαίνει με προτάσεις και να συμμετέχει σε διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών σε σχέση με την δημιουργία γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ) του οικισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού και να υποβάλει εισηγήσεις στα αρμόδια υπουργεία για αναμόρφωση των ισχυουσών αντιστοίχων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπου και όταν αυτό απαιτείται.
5) Να καλλιεργεί την αλληλεγγύη και την συνεργασία: α) μεταξύ των μελών του συλλόγου β) μεταξύ άλλων παρεμφερών συλλόγων και γ) με μορφωτικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς συλλόγους και κινήσεις.
6) Η συνεργασία και η υποβοήθηση του τοπικού συμβουλίου σε κάθε ενέργεια που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός.
7) Η παροχή κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλους όσους έχουν ανάγκη σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο. Για τον σκοπό αυτό, θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
8) Η συγκέντρωση χρημάτων από δωρεές φυσικών και νομικών προσώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία θα διατίθενται ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. για την παροχή βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς και την χρηματοδότηση έργων κοινής ωφέλειας στον οικισμό της Βρίσας.
9) Η ενημέρωση των Βρισαγωτών, άσχετα με τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, για θέματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός και με τις διαδικασίες επισκευής και ανακατασκευής των σπιτιών τους.
10) Τον συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης όλων των δημόσιων εξαγγελιών για παροχή μεγάλης έκτασης βοήθειας (ανακατασκευή του σχολείου, της εκκλησίας κλπ) και κοινόχρηστων δημοσίων χώρων.
11) Να συντονίζει ομάδες εθελοντών σε συνεργασία με το τοπικό Συμβούλιο.
12) Να οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση των σεισμοπαθών.
Η πραγματοποίηση των σκοπών του συλλόγου θα γίνεται με κάθε πρόσφορο, νόμιμο μέσο, με παραστάσεις σε αρχές, ιδίως με διαλέξεις, μελέτες, δημοσιεύσεις, κυκλοφορία ενημερωτικών δελτίων, μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ο σύλλογος δύναται να εξουσιοδοτεί τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Λέσβου, που εδρεύει στη Αθήνα, για την επίτευξη των σκοπών που απαιτούν την παρουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας Λέσβου στην Αθήνα.