Απο την συνεντευξη του Νικόλαου Γκουγκούλιου, προέδρου του Συλλόγου Σεισμοπαθών:
Εδώ και πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Βρίσα, οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμα να έρθουν σε επαφή με τα υπουργεία και τη ΔΑΕΦΚ, ενώ ο συντονιστής που ανέλαβε την ενδιάμεση επικοινωνία, μετά τη θητεία του Βασίλη Τεντόμα… είναι άφαντος από το 2020!
«Εκανε μία φορά το μπάνιο του στα Βατερά και έκτοτε εξαφανίστηκε» ανέφερε στηνν κάμερα του «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου σεισμοπαθών Βρίασας, Νίκος Γκουγκούλιος για τον κατ’ ευφημισμόν συντονιστή, Θοδωρή Κυπραίο. Στο μεταξύ εδώ και έναν χρόνο, από τον Μάρτιο του 2021 οι τρεις πρόεδροι της Κοινότητας Βρίσας, Στράτος Παράκοιλας, του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, Νικόλας Γκουγκούλιος και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών, Κώστας Σταυρινός, σε επιστολή τους στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την οποία κοινοποίησαν στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων καθώς και σε όλους τους φορείς της Λέσβου ζητούν τοποθέτηση νέου συντονιστή.
Η «Βρισα» όμως δεν το έβαλε κάτω, διά μέσω του συμβούλου του και πλέον υποψήφιου βουλευτή, Ιάσονα Πιπίνη, κοινοποίησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ολόκληρος οικισμός βρίσκεται σε ομηρία γιατί τυπικά δεν μπορεί να κατοικηθεί, αν και ουσιαστικά… κατοικείται. «Πρέπει να αρθεί η επικινδυνότητα της Βρίσας. Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει ο κ. Γκουγκούλιος κινείται και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. Επίσης οι Βρισαγώτες, μέσω του ΤΕΕ ζητούν αύξηση των οικοδομικών υλικών κατά 40% στα κίτρινα σπίτια, και 20% στα κόκκινα σπίτια γιατί η τιμή που δίνεται τώρα είναι το 2011.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον πρόεδρο των σεισμοπαθών Βρίσας:
Στην επιστολή οι πρόεδροι της Βρίσας ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε, έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο και η Βρίσα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση επικινδυνότητας, ενώ υπάρχουν πάμπολλες εκκρεμότητες και διαδικαστικά ζητήματα να επιλυθούν. Μετά τις εκλογές και την παραίτηση του άμισθου συντονιστή για τις συνέπειες από τον σεισμό στη Λέσβο κου Βασίλη Τεντόμα, ζητήσαμε την τοποθέτηση νέου συντονιστή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τελικά πληροφορηθήκαμε ότι τοποθετήθηκε ο κ. Θεόδωρος Κυπραίος ως συντονιστής , αλλά χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται τα καθήκοντά του.
Επίσης, ενώ το έγγραφο διορισμού του κοινοποιήθηκε στους υπηρεσιακούς φορείς του Υπουργείου, κανένα έγγραφο ενημέρωσης δεν έφτασε στις υπηρεσίες της Λέσβου ή στη Βρίσα. Εκτός αυτού, ο υποτιθέμενος συντονιστής, άμισθος ή έμμισθος δεν γνωρίζουμε (ΑΡ.ΠΡΩΤ.:οικ.16837, Παπάγου 9-3-2020), ενώ ενημερώθηκε και εγγράφως από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου για τα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αλλά ούτε και επισκέφθηκε ποτέ τη Βρίσα και δεν ενδιαφέρθηκε για την προώθηση ή επίλυση κανενός προβλήματος.
Επειδή η συμπεριφορά αυτή μάς είναι ακατανόητη, σας παρακαλούμε να τοποθετήσετε έναν νέο συντονιστή, ο οποίος θα αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα και θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση του. Αφού το ίδιο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τοποθέτησε τον κο Κυπραίο, είναι προφανές, ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για την ύπαρξη συντονιστή, προκειμένου να συνδράμει τους σεισμοπαθείς και να συμβάλλει στον συντονισμό των έργων.
Όσο όμως υπάρχει συντονιστής μόνο τύποις, τόσο τα προβλήματα που θα μπορούσε να προωθήσει χρονίζουν, ενώ η πανδημία τα επιδεινώνει. Επειδή το ζήτημα δημιουργεί εύλογες απορίες και εικασίες σε όλους τους σεισμοπαθείς και όχι μόνο, για λόγους διαφάνειας η επιστολή μας αυτή και η απάντησή σας καταρχάς θα δημοσιοποιηθούν με όποια μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας έχουμε ή μπορούν να τεθούν στη διάθεσή μας. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά μας, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε όποιες άλλες ενέργειες θεωρήσουμε ενδεδειγμένες και προβλέπονται από τον νόμο. Και αυτό όχι μόνο για να βοηθήσουμε το σεισμόπληκτο χωριό μας αλλά και για λόγους ηθικής αρχής και τάξης».
Πηγή: stonisi.gr