My Vrissa
  • Βρίσα Λέσβου, ΕΛΛΑΔΑ
  • +(30) 22510 24074
  • Δευ-Παρ:  9:00πμ-2:00μμ   Σαβ-Κυρ: καλέστε στο κιν: 6977310795

Κατεδαφίζονται κόκκινα & ακατάλληλα κτίσματα

Προχωρούν σταδιακά οι κατεδαφίσεις σπιτιών και ακατάλληλων κτιρίων στη σεισμόπληκτη Βρίσα.Ήδη μέχρι σήμερα έχουν κατεδαφιστεί σχεδόν 25 κτίρια, ενώ ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος Στρ. Παράκοιλας, η βραδυπορία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι καθυστερεί η πίστωση της προκαταβολής για την κατεδάφιση στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

«Οι περισσότεροι συγχωριανοί μου περιμένουν την πίστωση της προκαταβολής για να ξεκινήσουν την κατεδάφιση και είναι λογικό, επειδή για να μπει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να έχει στα χέρια του χρήματα. Γνωρίζω περιπτώσεις, που ενώ οι εντολές πληρωμής βγήκαν το Δεκέμβριο, τα χρήματα πιστώθηκαν στις αρχές Απριλίου.

Τις τελευταίες ημέρες με τη βελτίωση του καιρού, αρκετοί κάτοικοι του χωριού προχώρησαν στην κατεδάφιση των σπιτιών ή της επαγγελματικής τους στέγης. Περίπου 160 συμπολίτες μου είναι έτοιμοι και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τις κατεδαφίσεις.

Το Σαββατοκύριακο γκρεμίστηκαν τα δύο ιστορικά καφενεία στον πλάτανο, στο κέντρο του χωριού, γεγονός που προκάλεσε συγκίνηση και ανάμεικτα συναισθήματα σε όλους τους συγχωριανούς μου. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα έχουν γκρεμιστεί τα περισσότερα ακατάλληλα κτίρια».

 

ΟΙΚΟΣΚΕΥΕΣ

Εντωμεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η πληρωμή της αποζημίωσης των οικοσκευών, δικαιούχοι των οποίων είναι περίπου 130 άτομα.

«Εδώ και 20 ημέρες, έχει ανακοινωθεί ότι έχουν έρθει τα χρήματα και ότι θα προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης των οικοσκευών. Από την πλευρά των κατοίκων, αυτό που θέλουμε να ζητήσουμε, είναι η πληρωμή αν είναι δυνατόν να γίνει με ένα ένταλμα και μία απόφαση και όχι ξεχωριστά εντάλματα για τον κάθε δικαιούχο, όπως είχε γίνει με το πρώτο βοήθημα. Πλέον τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και γνωρίζουν οι υπηρεσίες εκ των προτέρων ποιοι είναι οι δικαιούχοι των χρημάτων αυτών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το ύψος της αποζημίωσης για τις οικοσκευές ξεκινά από 1.000 ευρώ, σε περιπτώσεις μικρών σπιτιών και μονοπρόσωπα νοικοκυριά και μπορεί να φτάσει μέχρι και 4 χιλιάδες ευρώ σε περιπτώσεις μεγάλων σπιτιών και πολυπρόσωπων νοικοκυριών. Η επιδότηση κυμαίνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού και τον αριθμό των ενοίκων.

Την ίδια ώρα, όσοι πέρασαν το χειμώνα μεταξύ Βρίσας Βατερών και άλλων γειτονικών χωριών που νοίκιασαν σπίτια για προσωρινή διαμονή, προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στο χωριό τους το συντομότερο δυνατόν.

«Ευτυχώς, αναφέρει ο Στρ. Παράκοιλας, ο χειμώνας φέτος δεν ήταν πολύ κρύος, ούτε και είχε έντονες κακοκαιρίες. Έτσι, οι περισσότεροι από εκείνους που πέρασαν την χειμερινή περίοδο στα Βατερά, δεν αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα.

 

ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα απ’ όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών που γκρεμίστηκαν θα ξαναχτιστούν. Ήδη, οι περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού με τους οποίους έχω μιλήσει, σκέφτονται να προχωρήσουν άμεσα στην ανέγερση νέου σπιτιού στο οικόπεδό τους. Μαζί με την άδεια της κατεδάφισης, ορισμένοι προχωρούν τις αντίστοιχες διαδικασίες για την ανέγερση νέου κτιρίου.                                   Μ. Χατζηγεωργίου

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»

 

 Πηγή: Εφημερίδα Δημοκράτης

myvrissa