My Vrissa
 • Βρίσα Λέσβου, ΕΛΛΑΔΑ
 • +(30) 22510 24074
 • Δευ-Παρ:  9:00πμ-2:00μμ   Σαβ-Κυρ: καλέστε στο κιν: 6977310795

Οι συναντήσεις φορέων για τα θέματα του χωριού μας

Τον Αύγουστο ο Πρόεδρος και μέλη  του Δ.Σ. του Πολιτιστικόύ Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, ώστε να υπάρξει αλληλοενημέρωση και να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν το χωριό και την ανοικοδόμησή του. Δεν κατόρθωσε να παραστεί ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας λόγω έκτακτης υποχρέωσης, αλλά ενημέρωσε τους άλλους φορείς για τα τρέχοντα θέματα του χωριού μας  και ενημερώθηκε στη συνέχεια για ό,τι συζητήθηκε.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας λόγω την πανδημίας του covid-19 δεν επέτρεπαν μία μαζική συνάντηση με συμμετοχή και των κατοίκων και για τον λόγο αυτό συναντήθηκαν μόνο τα Δ.Σ. των δύο Συλλόγων, παρόλο που δεν είχε ακόμα συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ. του Συλλόγου Σεισμοπαθών εκείνο το διάστημα.

Η συνάντηση αφορούσε τα παρακάτω θέματα, τα περισσότερα από τα οποία τέθηκαν επίσης στις πρόσφατες  συναντήσεις που είχαν   τόσο ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας όσο και ο  Πρόεδρος  του   Σύλλογος Σεισμοπαθών  με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου:

 1. Δημοτικό Σχολείο: Τη μελέτη του κτιρίου έχει αναλάβει η ΚτΥπ.,  η οποία συγκεντρώνει σταδιακά τα απαραίτητα έγγραφα από το Δήμο. Έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση της  μελέτης να γίνει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ή από το Υπουργείο Υποδομών.
 2. Γεφύρι στην είσοδο του χωριού: Έγινε περιβαλλοντική μελέτη και θα ξεκινήσει η κατασκευή του.
 3. Δημοτικά Κτίρια Βρίσας:

Α)Κτίριο Κοινότητας. Έγινε η σχετική μελέτη από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Β) Αγροτελέσχη και κτίριο Κοντοσφύρη. Έγιναν μελέτες από την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου κα Ελένη Μαΐστρου και ομάδα φοιτητών. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας κα Ευαγγελία Πελέκου θα συνεργαστεί με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για να προχωρήσει η ανέγερση των κτιρίων αυτών.

Γ) Παλιό Δημοτικό Σχολείο / Κτίριο της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία ενέργεια. Το κτίριο έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε συνεργασία με τον Δήμο πρέπει να διερευνηθεί ποιος φορέας θα αναλάβει την ανακατασκευή του.

 • Ελαιοτριβεία Βρίσας: Τα έχει κατασχέσει το Υπουργείο Οικονομικών. Απαιτούνται παρεμβάσεις, ώστε να γίνει αποκομιδή των μπάζων και των ελενίτ ή να παραχωρηθούν στον Δήμο.
 • Μπάζα:  Έχει σταματήσει η αποκομιδή τους.  Αυτές τις μέρες  όμως έφτασε στην  Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης  ένα μικρό  μέρος των χρημάτων που οφείλονταν στον εργολάβο και παρακαλούμε άμεσα στην εκταμίευσή του . Ακόμη  στάλθηκαν και τα άλλα τρία τιμολόγια στη Οικονομική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών  για να δρομολογηθεί η πληρωμή τους.  Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων  πρέπει να πιστώσει τα αντίστοιχα ποσά στο ειδικό κωδικό για να αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων προς τον Δήμο και από εκεί προς τον εργολάβο. Η διαδικασία είναι αρκετά αργή, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να μην προχωράει στη συλλογή μπάζων, εάν δεν πιστωθούν τα τιμολόγιά του. Όσον αφορά τη μεταφορά μπάζων από στενά και δυσπρόσιτα  σημεία στο χωριό μας, εγκρίθηκε από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου ποσό 35.000 €  και είναι προς υπογραφή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
 • Για το θέμα του Συντονιστή για τις επιπτώσεις του σεισμού: Ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Αθήνας αλλά και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας έχουν επικοινωνήσει μαζί του (τηλεφωνικά και με τηλεδιάσκεψη) και τον έχουν ενημερώσει για όλα  τα προβλήματα του χωριού μας αλλά πρόοδος και επίλυση κανενός ζητήματος δεν υπήρξε.

Τέλος, στη συνάντηση συζήτησαν τα εξής θέματα:

 • Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Επειδή δόθηκε για τρίτη χρονιά απαλλαγή στους πυρόπληκτους στο Μάτι (Ιούλιος 2020), οι τοπικοί φορείς του χωριού μας έκαναν αμέσως παρέμβαση στον Αντιπρόεδρο της Βουλής και συντοπίτη μας κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου. Αφού τον ενημέρωσαν  και εγγράφως για τις ενέργειες που έχουν κάνει για την απαλλαγή των σεισμοπλήκτων της Βρίσας από τον ΕΝΦΙΑ και για την τροπολογία που είχε κατατεθεί για το Μάτι , ζήτησαν να ισχύσει το ίδιο και για τη Λέσβο. Απάντησε ότι είναι δίκαιο το αίτημα και υποσχέθηκε ότι θα κάνει προσπάθεια να κατατεθεί αντίστοιχη τροπολογία τον Ιούλιο, με βάση την ισονομία, στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών. Δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο, αν έγινε προσπάθεια, υπήρξε άκαρπη.
 • Η μεγάλη καθυστέρηση από τους περισσότερους μηχανικούς που έχουν αναλάβει κτίρια στην Βρίσα. Διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει πίεση των συγχωριανών προς αυτήν την κατεύθυνση.
 • Οι πληρωμές των ενοικίων. Αν και δινόντουσαν πάντα με μια μικρή καθυστέρηση, πλέον το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, λόγω του covid-19, υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας στο λογαριασμό που αφορούσε τις στεγαστικές συνδρομές από φυσικές καταστροφές, αλλά και σε συμπληρωματικά έγραφα που ζήτησε η ΔΑΕΦΚ για την έγκριση ή όχι των ενστάσεων που είχανε γίνει.
 • Οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, κυρίως από τον Σύλλογο Σεισμοπαθών, ώστε να επισπευσθούν στην αρχαιολογία οι φάκελοι που αφορούν την Βρίσα.
 •  Η ανάγκη επικοινωνίας των φορέων του χωριού. Συμφωνήθηκε, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, να γίνει μία τηλεδιάσκεψη με παρουσία των συγχωριανών μας, όπου θα ενημερωθούν για την πρόοδο των υφιστάμενων ζητημάτων και θα αναζητηθούν λύσεις σε αυτά.
 •  Η ανάγκη ομόνοιας και συνεννόησης μεταξύ των φορέων, ώστε να υπάρχει σύμπνοια απόψεων, αλληλοβοήθεια και  δυναμικότητα στις απαιτούμενε ενέργειες, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας.
 • Τα χρήματα της Ε.Ε, δηλαδή το 1.300.000 που δόθηκε στη Λέσβο μετά τον σεισμό. Στην προσπάθεια του Συλλόγου της Αθήνας να μάθει τι  έγιναν, η απάντηση που δόθηκε προφορικά από επίσημους φορείς ήταν ότι περίπου 640.000 € δαπανήθηκαν για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας (αγορά και μεταφορά container, επισκευή του τοιχίου του σχολείου, διαμόρφωση του αύλειου χώρου, αποχέτευση κτλ). Όταν ο Σύλλογος συγκεντρώσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, θα επανέλθει με αναλυτική ενημέρωση.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΒΡΙΣΑΣ

myvrissa